Wandelen

Wandelen / Fietsen / Afstapmomenten

Het Hertogenpad en het Duits Lijntje gaan beiden aan Theetuin Bij Ons voorbij. Er zijn bovendien enkele wandelroutes in onze buurt die wij van harte aanraden.

Het Hertogenpad

Voordat de 17e (Gouden) eeuw de Nederlanden voorgoed op de wereldkaart zette, kende het Hertogdom Brabant een snelle economische ontwikkeling met connecties naar Engeland, Frankrijk en Vlaanderen. Het Hertogenpad is de transportslagader van de Brabantse Gouden Eeuw, van de garnizoensstad en Nassau-stad Breda, naar de Hertogstad s’Hertogenbosch en van daar naar Roermond.

Als je de zesde etappe van Het Hertogenpad loopt, kom je direct aan Theetuin Bij Ons voorbij. Hoewel de totale meerdaagse wandeling is 238 km lang, de zesde etappe is “slechts” 19km. Deze wandeling door het oude Hertogdom Brabant loopt door parels van natuurgebieden, zoals de Dorst, de Loonse en Drunense Duinen, de Maashorst, de Groote Peel en het Leudal.

Klik hier voor de zesde etappe van het Hertogenpad op Wandelnet.nl

 

Duits Lijntje

In de zesde etappe van het Hertogenpad loop je een klein stukje over het Duits Lijntje, dat direct achter Theetuin Bij Ons voorbij loopt. In 1873 werd de treinroute geopend door de Noord-Brabantse Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS), en het was onderdeel van de treinroute die London, Berlijn, St. Petersburg, en vanuit daar zelfs Vladivostok verbond. In 1910 ging de NBDS failliet, en werd het Duits Lijntje door de NS overgenomen. Hoewel de spoorlijn nog enige tijd dienst deed voor goederenvervoer, het Duits Lijntje is niet meer in gebruik voor personenvervoer sinds 1950, en sinds 2004 heeft de NS ook haar goederenvervoer over het laatste stukje traject gestopt.

Vandaag de dag is het een wandelpad dat als een groen litteken dwars door het Brabantse landschap kronkelt. Het is een herinnering aan de industrialisering van Noord-Brabant, en aan vroege pogingen tot diepere economische integratie in Europa.

Klik hier voor de volledige website over het Duits Lijntje

 

Docus de Das Avonturenpad

Ook voor de kids zijn er leuke dingen te doen! Onze lieve mascotte van gemeente Landerd, Docus de Das, heeft de hulp van jouw kinderen nodig om de betovering van de heks in het avonturenbos te doorbreken! Dit is een verhard pad van 1,5km door de Schaijkse bossen. Een absolute aanrader voor ouders met kinderen om lekker een middagje in de natuur door te brengen.

Klik hier voor de volledige brochure over Docus de Das

 

Wandelen in de Maashorst

Image result for maashorst kaartDe Schaijkse Heide, een droog heidegebied dat in de jaren ’30 met naaldbos is beplant, werd in dejaren ’60 met de bossen van Udenoord en Slabroek verbonden. Zij vormen sindsdien het grootste natuurgebied van Noord-Brabant, de Maashorst. Theetuin Bij Ons is gelegen aan het zuid-oostelijke uiteinde van de Maashorst.

Er zijn zoveel verschillende wandelpaden door de Maashorst dat wij je aanraden op de website van VVV Maashorst een route uit te kiezen.