In Onze Omgeving

De omgeving Uden, Zeeland, Odiliapeel heeft veel te bieden. Wij zijn gezegend om in een stukje Nederland te wonen waar het meer loont om lekker buiten te zijn dan binnen te blijven. Het is een gebied dat rijk is aan flora en fauna. Het heeft Brabants’ grootste aaneengesloten natuurgebied: de Maashorst, een oude spoorlijn die London met St. Petersburg verbond kronkelt er dwars doorheen en dieren zijn er overal – wild in de natuur of in de boerderijen.

Het Hertogenpad

Voordat de 17e (Gouden) eeuw de Nederlanden voorgoed op de wereldkaart zette, kende het Hertogdom Brabant een snelle economische ontwikkeling met connecties naar Engeland, Frankrijk en Vlaanderen. Het Hertogenpad was de transportslagader van de Brabantse Gouden Eeuw, die de garnizoens- en Nassau-stad Breda, via de Hertogstad s’Hertogenbosch met Roermond verbond.

Als je de zesde etappe van Het Hertogenpad loopt, kom je direct aan Theetuin Bij Ons voorbij. Hoewel de totale meerdaagse wandeling is 238 km lang is, de zesde etappe is “slechts” 19km. Deze wandeling door het oude Hertogdom Brabant loopt door parels van natuurgebieden, zoals de Dorst, de Loonse en Drunense Duinen, de Maashorst, de Groote Peel en het Leudal.

Het Duits Lijntje

In de zesde etappe van het Hertogenpad loop je een klein stukje over het Duits Lijntje, dat direct achter Theetuin Bij Ons voorbij loopt. In 1873 werd de treinroute geopend door de Noord-Brabantse Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS), en het was onderdeel van de treinroute die London, Berlijn, St. Petersburg, en vanuit daar zelfs Vladivostok verbond. In 1910 ging de NBDS failliet, en werd het Duits Lijntje door de NS overgenomen. Hoewel de spoorlijn nog enige tijd dienst deed voor goederenvervoer, het Duits Lijntje is niet meer in gebruik voor personenvervoer sinds 1950, en sinds 2004 heeft de NS ook haar goederenvervoer over het laatste stukje traject gestopt.

Vandaag de dag is het een wandelpad dat als een groen litteken dwars door het Brabantse landschap kronkelt. Het is een herinnering aan de industrialisering van Noord-Brabant, en aan vroege pogingen tot diepere economische integratie in Europa.

Docus de Das
Avonturenpad

Ook voor de kids zijn er leuke dingen te doen! Docus de Das, heeft de hulp van jouw kinderen nodig om de betovering van de heks in het avonturenbos te doorbreken! Dit is een verhard pad van 1,5km door de Schaijkse bossen. Een absolute aanrader voor ouders met kinderen om lekker een middagje in de natuur door te brengen.

Dierenpark Zie-Zoo

Dierenpark Zie-ZOO gaat veel verder dan alleen maar het tentoonstellen van de verschillende diersoorten. Het park wil een verhaal vertellen met als “rode draad” het centrale thema: 7 werelddelen met de daarbij behorende biodiversiteit. Bij Dierenpark Zie-ZOO zie je exotische dieren die je in Nederlandse dierentuinen vaak niet tegenkomt.

Zie-ZOO is ongeveer een kilometer van Theetuin Bij Ons vandaan.

Natuurgebied
De Maashorst

De Schaijkse Heide, een droog heidegebied dat in de jaren ’30 met naaldbos is beplant, werd in de jaren ’60 met de bossen van Udenoord en Slabroek verbonden. Zij vormen sindsdien het grootste natuurgebied van Noord-Brabant, de Maashorst. Theetuin Bij Ons is gelegen aan het zuid-oostelijke uiteinde van de Maashorst.

Er zijn zoveel verschillende wandelpaden door de Maashorst dat wij je aanraden op de website van VVV Maashorst een route uit te kiezen.

Tot slot, neem even een kijkje op deze uitstekende website van de Gemeente Maashorst voor een uitgebreider overzicht van de activiteiten in onze omgeving.

Met al deze tips zijn wij er van overtuigd dat je een heerlijke ontspannende tijd in de Brabantse natuur tegemoet gaat!

neem contact met ons op

Laat een berichtje achter